Covid-19 i Potukale

I le aso 25 o Novema, 2021, o tagata o loʻo ofuina matapulepule ona o le faʻamaʻi o le coronavirus (COVID-19) o loʻo savavali i le ogatotonu o Lisbon, Potukale.REUTERS/Pedro Nunes
Reuters, Lisbon, Novema 25-Potukale, o se tasi o atunuu e sili ona maualuga le tui ole COVID-19 i le lalolagi, na faasilasilaina o le a toe faia tapulaʻa e taofia ai le siʻitia o mataupu ma manaʻomia ai pasese uma e felelei i le atunuu e tuʻuina atu se tusi faamaonia suega leaga.Taimi.
Na saunoa le Palemia Antonio Costa i le fonotaga a le au tusitala i le Aso Tofi: "E tusa lava po o le a le manuia o le tui, e tatau ona tatou iloa o loʻo tatou ulu atu i se tulaga e sili atu le lamatia."
Na lipotia e Potukale 3,773 mataupu fou i le Aso Lulu, o le numera maualuga i aso uma i le fa masina, ae leʻi pa'ū i le 3,150 i le Aso Tofi.Ae ui i lea, o le numera o tagata maliliu o loʻo i lalo ifo o le tulaga ia Ianuari, ina ua feagai le atunuʻu ma le taua sili ona faigata e faasaga i le COVID-19.
E tusa ma le 87% o le faitau aofaʻi o Potukale e naʻo le 10 miliona ua uma ona tui atoatoa i le coronavirus, ma o le faʻalauiloaina vave o le atunuʻu o loʻo viia tele.Ole mea lea e mafai ai ona aveese le tele o tapulaʻa faʻamaʻi.
Peitaʻi, ina ua sosolo atu le isi galu o faʻamaʻi i Europa, na toe faʻafoʻi mai e le malo nisi o tulafono tuai ma faʻasalalau tulafono fou e faʻatapulaʻaina le sosolo aʻo leʻi oʻo i aso malolo.O nei faiga o le a amata faamamaluina i le Aso Lulu fou, Tesema 1.
I lana tautalaga e uiga i tulafono fou o femalagaaiga, na taʻua ai e Costa, afai e ave e le kamupani vaalele soʻo se tasi e le o tauaveina se suʻega COVID-19, e aofia ai ma i latou ua uma ona tui, o le a faʻasala i le 20,000 Euro (22,416 USD) i le pasese.
E mafai e pasese ona faia le PCR po'o le vave su'esu'eina o le antigen i le 72 itula po'o le 48 itula a'o le'i malaga ese.
Na faasilasila mai foi e Costa e faapea, oi latou ua uma ona tui e tatau foi ona faʻaalia faʻamaoniga o se suʻega le lelei o le coronavirus ina ia mafai ai ona ulufale i falekalapu, pa, nofoaga tetele ma fale tausi soifua, ma manaʻomia tusi numera a le EU e nofo ai i faletalimalo, alu i le faletaalo poʻo 'ai i totonu.I totonu o le faleaiga.
Ua fautuaina nei le galulue mamao pe a mafai, ma o le a faamalosia i le vaiaso muamua o Ianuari, ma o le a toe foi tamaiti aoga i le vaiaso e tasi nai lo le masani e pulea ai le sosolo o le siama pe a uma aso malolo.
Na taʻua e Costa e tatau ona faʻaauau pea le faʻatauvaʻa o Potukale i le tui e pulea ai le faʻamaʻi.O loʻo faʻamoemoe le pulega o le soifua maloloina e tuʻuina atu tui faʻamalosia COVID-19 i le kuata o le faitau aofaʻi o le atunuʻu i le faaiuga o Ianuari.
Fa'asoa i la matou nusipepa o lo'o fa'aalia i aso ta'itasi e maua ai fa'amatalaga fa'apitoa a Reuters e lafo i lau pusa meli.
Reuters, o le vaega o tala fou ma ala o faasalalauga a Thomson Reuters, o le kamupani aupito tele lea e tuuina atu tala fou i le lalolagi, e oo atu i le faitau piliona o tagata i le lalolagi i aso uma.Reuters e tu'u sa'o atu tala fa'apisinisi, tupe, fa'alotoifale ma fa'ava-o-malo i tagata fa'atau e ala i fa'ailoga o le komepiuta, fa'alapotopotoga fa'asalalau a le lalolagi, fa'alapotopotoga fa'apisinisi ma tuusa'o.
Fa'alagolago i mataupu fa'atulafonoina, loia fa'atonu tomai, ma alamanuia-fa'amalamalamaina tekinolosi e fausia ai le finauga sili ona malosi.
Ole fofo sili ona atoatoa e pulea uma ai lafoga lavelave ma fa'alauteleina mana'oga.
Avanoa fa'amatalaga tau tupe e le mafaatusalia, tala fou, ma anotusi fa'atasi ai ma se tomai fa'apitoa fa'asolo i luga ole laiga, upegatafa'ilagi, ma masini feavea'i.
Su'esu'e se tu'ufa'atasiga e le mafaatusalia o fa'amaumauga o maketi ma tala fa'asolopito ma fa'amatalaga mai punaoa o le lalolagi ma tagata popoto.
Va'ai tagata ta'ito'atasi ma fa'alapotopotoga tu'ufa'atasia i luga ole laiga fa'alelalolagi e fesoasoani ile su'esu'eina o fa'alavelave natia i mafutaga fa'apisinisi ma mafutaga fa'aletagata.


Taimi meli: Nov-26-2021